ZAPROSZENIE
Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie zaprasza przetwórców mięsa, rolników prowadzących działalność w zakresie przetwarzania mięsa i wszystkie osoby planujące taką działalność oraz osoby zainteresowane tematyką innowacji w produkcji i przetwórstwie żywności do udziału w warsztatach w ramach operacji
„Innowacyjne przetwórstwo produktów mięsnych”,
które odbędą się w dniach 12-14.10.2022 r.
w GRAND ASPEN Wygnańczyce 9, 67-400 Wschowa, woj. lubuskie.
Warsztaty będą prowadzone przez Pana Adama Pulkowskiego (Fimple.tv) – instruktora wędliniarstwa z wieloletnim doświadczeniem
Celem operacji jest upowszechnienie przetwórstwa mięsa na małą skalę wśród mieszkańców województwa śląskiego oraz promowania zbytu tych przetworów w ramach krótkich łańcuchów dostaw. W obecnej sytuacji rynkowej, kiedy konsumenci poszukują produktów wysokiej jakości w myśl “od pola do stołu”, ważne jest aby rolnicy dysponowali zróżnicowanym asortymentem wysokiej jakości, i otrzymali wiedzę o najbardziej skutecznych formach dystrybucji. Przekazana wiedza w ramach operacji przyczyni się do zwiększenia konkurencyjności małych przetwórców w opozycji do dużych zakładów mięsnych, co będzie skutkować zwiększeniem dochodów z gospodarstw rolnych. Warsztaty będą okazją do wymiany doświadczeń i nawiązania kontaktów pomiędzy uczestnikami.
Liczba miejsc: ograniczona
Rekrutowane są wyłącznie osoby pełnoletnie z terenu obszarów wiejskich województwa śląskiego.
Wypełnione karty zgłoszenia (do pobrania poniżej) należy przesyłać w formie papierowej lub elektronicznej na adres:
- Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie, ul. Wyszyńskiego 70/126, 42-200 Częstochowa,
- lub w formie skanu na adres: turotszy@odr.net.pl .
Zgłoszenia będą przyjmowane do 5.10.2022 r.
Osoby, które zakwalifikują się do udziału w warsztatach, otrzymają potwierdzenie na adres e-mailowy wskazany w karcie zgłoszenia uczestnictwa.
Osoba organizująca wydarzenie:
- Marta Turotszy – kom: 515 275 908, e-mail: m.turotszy@odr.net.pl .
Osoba merytoryczna:
- Joanna Brzozowska – tel.: 695 660 790, e-mail: j.brzozowska@odr.net.pl .
Udział w warsztatach jest bezpłatny (obejmuje m.in. przejazd autokarem, wyżywienie, nocleg, warsztaty, ubezpieczenie).
Dojazd do punktu zbiórki (wyjazd z Bielska – Białej) uczestnicy finansują we własnym zakresie.