W dniach 12-14.10.2022 r. zostały zorganizowane warsztaty wędliniarskie pt.: „Innowacyjne przetwórstwo produktów mięsnych”. Grupę docelową – 25 osób – stanowili rolnicy i mieszkańcy województwa śląskiego, którzy zajmują się przetwórstwem mięsa, osoby prowadzące RHD oraz sprzedaż bezpośrednią w ramach przetwórstwa, przedstawicielki Kół Gospodyń Wiejskich oraz przedstawiciele doradztwa i instytucji. Warsztaty odbyły się we Wschowej w Grand Aspen – w ośrodku szkoleniowym Fimple. Praktyczne warsztaty wędliniarskie, które cieszą się wśród uczestników dużym zainteresowaniem trwały dwa dni. Warsztaty poprowadził Pan Adam Pulkowski – instruktor wędliniarstwa z wieloletnim doświadczeniem.
Warsztaty były podzielone na bloki. W jednym z nich omawiano teorię wędliniarstwa na którą składały się: klasyfikacja surowców, peklowanie surowców na kiełbasy, rozdrabnianie mięsa, przyprawy i jelita, nadziewanie kiełbas, wędzenie zimne i gorące, obróbka termiczna kiełbas: parzenie, podpiekanie, studzenie, podsuszanie kiełbas. W części praktycznej, warsztatowej, uczestniczyli mieli możliwość sporządzania własnoręcznie: kiełbasy śląskiej – domowej, parzonej w jelicie cienkim wieprzowym i wędzonej; Kiełbasy jałowcowej – w jelicie cienkim wołowym „wiankowym”, wędzonej, pieczonej, podsuszanej; Kiełbasy słoikowej – z farszu zamkniętego w słoiki, tyndalizowanej; Kiełbasy szynkowej drobiowej – delikatnej kiełbasy szynkowej w osłonce sztucznej poliamidowej, parzonej.
„Kiełbasa” to słowo rozpoznawalne na całym świecie. Polska słynie z jej produkcji, a polską kiełbasą zajadają się smakosze na całym świecie. Wśród kiełbas najcenniejsze są te produkowane według tradycyjnych receptur, z naturalnych składników, pełne smaków i zapachów. Historia kiełbasy sięga setki lat wstecz. Jest jedną z naszych ulubionych potraw, jadaną na kanapkach, podawaną jako półmiski mięsiw, gotowaną, smażoną i pieczoną. Ale widać też, jak bardzo jakość wędlin zmieniała się przez lata. Jak różnią się kiełbasy, które możemy dostać w sklepach, marketach czy sieciówkach i jak bardzo odbiegają smakiem od wędlin tradycyjnych z naturalnymi dodatkami gdzie wiemy co jemy.
Na zakończenie każdy uczestnik otrzymał certyfikat, recepturę wytwarzanych wyrobów oraz wyprodukowane przez siebie wędliniarskie wyroby.
Praktyczne warsztaty zrealizowane pod nadzorem wykwalifikowanych specjalistów były doskonałą okazją na konfrontację zdobytej wiedzy z praktyką. Taka forma realizacji operacji najbardziej wpisuje się w efektywną współpracę rolników z hodowcami, przedsiębiorcami, przetwórcami oraz jednostkami doradczymi na poczet rozwoju Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich i tworzenia GO EPI.
W ramach realizacji operacji powstał film, do obejrzenia, którego zapraszamy:
Sprawozdanie sporządziła: Marta Turotszy – Kierownik PZDR Bielsko – Biała.