Celem operacji było podniesienie wiedzy oraz nabycie doświadczenia przez uczestników poprzez zapewnienie wizyt, spotkań oraz seminarium w stowarzyszeniach, farmach bydła mięsnego, instytutach, ubojniach bydła, przetwórniach mięsa wołowego oraz pozyskanie nowych kontaktów wśród rolników, mieszkańców obszarów wiejskich, przedstawicieli jednostek doradczych, naukowców z terenu woj. śląskiego.
Uczestnikami wyjazdu studyjnego była grupa 41 rolników, mieszkańców obszarów wiejskich, przedstawicieli jednostek doradczych, naukowców z terenu woj. śląskiego. Uczestnicy zdobytą wiedzę będą mogli wykorzystać w praktyce.
Poszczególnymi punktami wyjazdu studyjnego były:
1. Wizyta w Associazione Italiana Allevatori (Narodowe Stowarzyszenie Hodowców) – prezentacja struktury administracyjnej i zakresu działalności – spotkanie z jej przedstawicielami; prezentacja informacji nt. pogłowia/ras bydła we Włoszech, prowadzonych kontrolach i nadzoru hodowlanego bydła mięsnego i mlecznego, dyskusja nt. certyfikacji jakości produktów przetwórstwa; omówienie różnic i wspólnych kierunków w zakresie promocji mięsa wołowego oraz planów współpracy. Obecnie AIA zrzesza 27 stowarzyszeń hodowców poszczególnych ras i gatunków, 19 stowarzyszeń regionalnych hodowców, 47 stowarzyszeń z prowincji oraz 9 instytucji zajmujących się zootechniką np. typu laboratoria.
2. Spotkanie z przedstawicielami Istituto Zooprofilattico Sperimentale del Lazio e della Toscana oraz Unità Operativa Complessa Igiene degli Allevamenti e Produzione Zootecniche. Instytut powstał w 1914 roku jako sekcja zooprofilaktyki w Instytucie Zootechnicznym w Rzymie, w 1935 roku został przekształcony w stację zooprofilaktyczną w Rzymie. W 1952 roku do obszaru badań włączono również Toskanię. Obecnie instytut zajmuje się badaniami, doświadczeniami i diagnostyką chorób zwierząt, badaniem pokarmów zwierzęcego pochodzenia, sposobami leczenia itp. Spotkanie z przedstawicielem instytutu oraz przedstawicielem służb weterenaryjnych pozwoliło na poznanie zakresu działalności, procedur kontroli w stosunku do hodowców oraz przetwórców, kontroli obowiązkowych w tym kontroli dobrostanu zwierząt, profilaktyki chorób bydła, przeprowadzanych w instytucie badań nad żywieniem zwierząt. Wywiązała się dyskusja pozwalające na wymianę doświadczeń.
3. Wizytacja gospodarstwa Azienda Casale del Castellaccio, które prowadzi rodzina Lauteri od 4 pokoleń. Kupując posiadłość Casale del Castellaccio na początku XX wieku, zaczęli hodować krowy na mięso, a następnie mleko, stając się w latach 80 jedną z najbardziej prestiżowych ferm w Agro Romano. Postęp firmy na przestrzeni lat był ewolucyjny i coraz bardziej miał na celu zwiększenie produkcji rolnej i hodowlanej oraz ochronę terytorium. Dlatego w 2009 r. postanowiono przejść na rolnictwo i rolnictwo ekologiczne, aby zwiększyć wartość produktów skierowanych do coraz bardziej wymagającego konsumenta końcowego. Dziś firma hoduje bydło wołowe, mleczne i mięsne owce oraz uprawia zboża, paszę, warzywa i gaje oliwne, wszystko metodami ściśle biologicznymi. W gospodarstwie prowadzi się hodowlę ras Charolaise oraz Limousine. Rasy te zostały wybrane ze względu na swe szczególne cechy, takie jak np. mięso o wysokiej jakości, odporność na warunki klimatyczne. Wśród samic nowonarodzonych niektóre są przeznaczane do reprodukcji w gospodarstwie, a inne są przeznaczone do uboju. Dodatkowo w prowadzonym sklepie firmowym „La Bottega” można znaleźć wszystkie kawałki organicznej cielęciny Charolaise i Limousine oraz rzymskiego abbacchio IGP, świeżo przygotowanego na każdą potrzebę. Dzięki ofercie tzw. „Pakietu Rodzinnego” jest również możliwość dostawy do domu 3-5-10 kg mięsa w bardzo dogodnych cenach. Oprócz mięsa można znaleźć sezonowe organiczne warzywa, oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, sery, świeże jaja kurze, piwo rzemieślnicze i dżemy, wszystkie ściśle organiczne i produkowane na farmie oraz wybór lokalnych produktów. Sklep jest otwarty od piątku do niedzieli oraz święta od 9.00 do 17.00. Wizyta w gospodarstwie pozwoliła na bezpośrednią rozmowę z hodowcą i wymianę doświadczeń.
W trakcie spotkania przygotowano degustacje.