Hodowla bydła i produkcja mleka jest jedną z najważniejszych gałęzi produkcji zwierzęcej. Od wielu lat w tej dziedzinie obserwuje się wprowadzanie nowoczesnych rozwiązań: technicznych, organizacyjnych i hodowlanych, to obrazuje jak bardzo zmienia się współczesna hodowla bydła mlecznego w kraju, także w województwie śląskim. Postęp nauki , poznawanie nowych innowacyjnych metod i wdrażanie ich do praktyki powoduje, że współczesny hodowca bydła mlecznego musi być specjalistą w wielu dziedzinach, które ze sobą współistnieją i nie mogą być rozpatrywane osobno. To rodzi nieodzowną konieczność współpracy pomiędzy światem nauki a praktyki. Realizacja operacji pozwoliła na zapoznanie się z projektami innowacyjnymi w ramach działania “Współpraca”. Dzięki uczestnictwu w operacji osób z Instytutu Zootechniki i rolników zajmującymi się z chowem i hodowlą bydła mlecznego nawiązano współpracę, która może stać się podwaliną dla przyszłej grupy operacyjnej wdrażającej innowacyjne rozwiązania technologiczne w chowie i hodowli bydła mlecznego. Uczestnicy zdobyli wiedzę na temat nowoczesnych rozwiązań technologicznych, które są wykorzystywane w utrzymywaniu bydła mlecznego w aspekcie żywienia, dobrostanu, utrzymania zdrowotności czy pozyskiwania mleka. Stosowanie innowacyjnych rozwiązań w chowie i hodowli bydła mlecznego pozwoli zwiększyć efektywność, a tym samym i opłacalność produkcji. Nawiązana współpraca z naukowcami jest kolejną wymierną korzyścią.
W dniach 26 – 28 listopada 2021 r. Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie zorganizował dla hodowców bydła i producentów mleka konferencję i wyjazd studyjny pn. „Innowacyjne rozwiązania technologiczne w chowie i hodowli bydła mlecznego szansą podniesienia konkurencyjności gospodarstw rolnych w dobie pandemii i zagrożeń COVID – 19”.
Najpierw 26 listopada o godzinie 10:00 w Śląskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego, Odział w Mikołowie odbyła się konferencja, którą uroczyście otworzyła Anna Szymik – Z-ca Dyrektora ŚÓDR w Częstochowie oraz Radosław Sroka – Dyrektor Oddziału Mikołów. Następnie odbyła się część wykładowa prowadzona przez wybitnych specjalistów w tym zakresie z Instytutu Zootechniki w Balicach:
- Prof. Piotr Wójcik – „Nowoczesne zarządzanie pastwiskiem oraz mikroklimatem obiektów utrzymujących bydło w systemach konwencjonalnych i mleczne w ekologicznych”,
- Dr Grzegorz Skrzyński – „Automatyzacja produkcji – nowoczesne rozwiązania technologiczne w chowie i hodowli bydła mlecznego w gospodarstwach konwencjonalnych i ekologicznych”.
Po ożywionej dyskusji Jacek Lupa – broker innowacji w ŚODR Częstochowa omówił „ Działanie „Współpraca” oraz tworzenie Grup Operacyjnych EPI”.
Następnie uczestnicy konferencji /31 osób/ wzmocniwszy siły smacznym obiadem udali się komfortowym autokarem do Wielkopolski do Hotelu Orange w Przeźmierowie, gdzie następnego dnia wizytowali gospodarstwa rolne:
- Gospodarstwo Rolne Sławomir Ślozowski – Samsonki 2 koło Zbąszynia, woj. lubuskie – prezentacja doju za pomocą trzech robotów udojowych w ruchu kierowanym;
- Gospodarstwo Rolne Walenty Przybył – Brzezie 250 koło Gostynia, woj. wielkopolskie – demonstracja dwóch robotów udojowych w ruchu wolnym;
- M. Hądzlik R. Lipowczyk S.C. Gospodarstwo Rolne Drzewce 45, woj. wielkopolskie – nowoczesna obora kompleksowo wyposażona w urządzenia firmy GEA, prezentacja karuzeli udojowej typu PerFormer – 32 stanowiska z systemem Apollo;
- Stadnina Koni Pępowo, woj. wielkopolskie – nowoczesna obora na 1200 krów, demonstracja nowoczesnej zautomatyzowanej udojni wyposażonej w karuzelę udojową – 60 stanowisk z systemem Apollo.
Wieczorem powrót do hotelu i ożywiona dyskusja przy kolacji.
Następnego dnia zaraz po śniadaniu uczestnicy programu złożyli wizytę w Gospodarstwie Rolnym Michała Kaczmarka w Uścikowo 39 k/ Obornik – gospodarstwo utrzymujące 240 krów mlecznych, całkowicie zautomatyzowany proces karmienia zwierząt i doju. Nowoczesna obora kompleksowo wyposażona, 4 roboty udojowe firmy GEA. Prezentacja działalności gospodarstwa, przerobu mleka i produkcji serów.
Wszystkim wizytom w gospodarstwach przewodził Marek Handydraj – ekspert w zastosowaniu nowoczesnych technologii udojowych w gospodarstwach mlecznych GEA Farm Technologies, a wspomagali go Tomasz Kuś i Waldemar Wyrodek, którzy na co dzień pracują z hodowcami na tym terenie. Uczestnicy wyjazdu studyjnego mieli szansę na pogłębienie wiedzy z zakresu hodowli bydła i produkcji mleka bydła. Tematami przewodnimi były zagadnienia związane z zachowaniem dobrostanu zwierząt, szczególnie w przypadkach planowanego wzrostu liczebności stad, rozwój techniki w związku z brakiem rąk do pracy oraz nowoczesne systemy zarządzania stadem, a szczególnie innowacyjne technologie udojowe możliwe do wykorzystania, które są nieodzowną częścią hodowli bydła mlecznego. Rozmawiano również o współpracy pomiędzy instytutem, a rolnikami oraz potrzebami jakie ma zapewniać wiedza naukowa hodowcom.
Następnie uczestnicy odwiedzili Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Muzeum gromadzi, opracowuje i udostępnia zabytki dotyczące dziejów wsi polskiej, rolnictwa i przemysłu rolno-spożywczego z terenu całej Polski. Od czasu powstania muzeum zgromadziło ponad 20 tysięcy obiektów muzealnych. Jest jedynym tej rangi muzeum rolnictwa w Polsce i jednym z nielicznych i największych w Europie. Misją Muzeum jest przedstawianie historii rolnictwa i przemysłu rolno-spożywczego z terenu historycznych i współczesnych ziem polskich od czasów prehistorycznych po dzień dzisiejszy,
z uwzględnieniem europejskiego kontekstu kulturowego i cywilizacyjnego. Taka wizyta pokazywała innowacyjne rozwiązania na przestrzeni tysiącleci.
Po obiedzie odbyło się podsumowanie wyjazdu i dyskusja, którą poprowadził prof. Piotr Wójcik i dr Grzegorz Skrzyński. Od kilku lat obserwujemy gwałtowny rozwój nowoczesnych technologii związanych z odchowem bydła mlecznego, pozyskiwania mleka, metod oceny wartości hodowlanej i produkcyjnej. Umiejętne wykorzystanie tych narzędzi pozwala obecnie nie tylko na znaczne usprawnienie procesu produkcji ale również na podejmowanie ważnych decyzji hodowlanych i strategicznych dla rolników. Ponieważ hodowla bydła mlecznego jest bardzo pracochłonnym działaniem produkcji zwierzęcej, wykorzystanie nowoczesnych narzędzi pozwala na znaczną poprawę ekonomiki produkcji mleka, a tym samym poprawę rentowności gospodarstw rolnych. Postrzegając obecne zmiany na rynku mleczarskim, zdecydowane zmiany zarządzania i poczynione inwestycje w najbliższym okresie mogą w znaczący sposób zaważyć na przyszłej opłacalności produkcji mleka. Duży potencjał bydlęcych gospodarstw rolnych województwa śląskiego, korzystne położenie geograficzne oraz nowoczesne technologie stwarzają realne szanse efektywnego rozwoju produkcji bydła mlecznego w naszym regionie. Doskonałym narzędziem na rozwój stwarza działanie Współpraca, gdzie kooperatywa nauki i praktyki i wdrożenie nowoczesnych rozwiązań w gospodarstwie przekłada się na same plusy. Aktualizacja wiedzy z zakresu nowoczesnych metod i rozwiązań oraz upowszechnienie wiedzy w zakresie tworzenia grup operacyjnych EPI i „Współpracy” wśród hodowców przyczyni się do samodoskonalenia się i korzystnych zmian w gospodarstwach zajmujących się chowem i hodowlą bydła mlecznego.