SIR
  • Home
  • Wiadomości
  • SIR
  • Kontakt
30 października 2018

Konferencja „Krótkie łańcuchy dostaw żywności w oparciu o produkty regionalne w województwie śląskim”

Konferencja „Krótkie łańcuchy dostaw żywności w oparciu o produkty regionalne w województwie śląskim”
30 października 2018
logowanie_blog_

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w obszary wiejskie”

W dniu 26 października 2018 odbyła się w Śląskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Częstochowie konferencja dotycząca krótkich łańcuchów dostaw żywności. Pierwszym etapem działań było przygotowanie ankiet dotyczących produktów regionalnych i tradycyjnych, które zostały rozesłane do trzech różnych grup respondentów. Ankieta 1 przeznaczona było dla osób zajmujących się produkcją wyrobów tradycyjnych/ regionalnych, Ankieta 2 przeznaczona była dla osób nie zajmujących się taką produkcją oraz Ankieta 3 przeznaczona dla mieszkańców województwa śląskiego. Ankiety pozwoliły na zorientowanie się w sytuacji produktu regionalnego i jego odbioru przez mieszkańców. Właściciele gospodarstw rolnych są w dużej mierze zainteresowani produkcją i sprzedażą wyrobów tradycyjnych i regionalnych, podobnie mieszkańcy interesują się tego typu wyrobami, są chętni do ich zakupy. Co w konsekwencji pozwala na wysnucie wniosku o atrakcyjności tej formy przedsiębiorczości, która spowoduje dywersyfikację dochodu rolniczego małych gospodarstw w województwie i przyczyni się do powstania pozarolniczych miejsc pracy w otoczeniu. Producenci potrzebują wsparcia w zakresie finansowym (preferencyjne kredyty, pożyczki itp.), w zakresie marketingowym i promocyjnym. Producenci i osoby planujące taką działalność widzą tutaj szczególną rolę Ośrodków Doradztwa Rolniczego, które mogłyby organizować szkolenia w zakresie samej produkcji, marketingu, nowoczesnych form sprzedaży, organizować promocje, kontaktować producentów w celu tworzenia grup producenckich itp. Wyniki ankiet potwierdziły, że województwo śląskie ma ogromny potencjał w zakresie realizowania krótkich łańcuchów dostaw żywności, co przełoży się na rozwój województwa i przyczyni się do zwiększenie atrakcyjności terenów wiejskich i rozwój turystyki wiejskiej czy też agroturystyki bazującej na zróżnicowaniu kulturowym i krajobrazowym województw a śląskiego. Z racji tradycyjnego charakteru produktów regionalnych, zarówno mieszkańcy jak i producenci wyrazili niechęć do wprowadzania innowacji, szczególnie w recepturach czy sposobie produkcji.

Innowacyjne zatem mogą być formy sprzedaży (np. internet), forma reklamy i promocji, opakowanie, z których producenci korzystają rzadko, w związku z czym sprzedaż wyrobów ogranicza się tylko do rynku lokalnego. Na podstawie wyników ankiet przygotowano publikację pt. „Krótkie łańcuchy dostaw żywności w oparciu o produkty regionalne w województwie śląskim” (ISBN: 978-83-946796-4-4). Publikacja została wydana w nakładzie 500 egzemplarzy.

Prezentacje do pobrania:

Bezpieczeństwo żywności i podstawy systemu HACCP Dr inż. Piotr Kulawik.
Elementy marketingu i promocji. Dr inż. Piotr Kulawik.
Sprzedaż bezpośrednia. Kanały dystrybucji. Aspekty prawne związane ze sprzedażą bezpośrednią.
Innowacyjność na rynku produktów regionalnych i tradycyjnych w województwie śląskim.
Sprzedaż bezpośrednia na przykładach gospodarstw z różnych państw Unii Europejskiej.

Kategorie

  • Aktualoności
  • Bez kategorii
  • Operacje do realizacji
  • Partnerstwa ds. wody
  • Zrealizowane operacje

Kontakt

Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie

ul. Wyszyńskiego 70/126
42-200 Częstochowa
tel. 34 377 01 00

Kategorie

  • Aktualoności
  • Bez kategorii
  • Operacje do realizacji
  • Partnerstwa ds. wody
  • Zrealizowane operacje
2024 / Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie

Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
w Częstochowie

ul. Wyszyńskiego 70/126
42-200 Częstochowa
tel. 34 377 01 00

e-mail: sodr@odr.net.pl

Kategorie

  • Aktualoności
  • Bez kategorii
  • Operacje do realizacji
  • Partnerstwa ds. wody
  • Zrealizowane operacje

Meta

  • Zaloguj się