Operacja opracowana przez Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie w ramach działania KSOW na lata 2014-2020 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich, Plan Operacyjny na lata 2024-2025. Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja miała na celu zapoznanie uczestników z innowacjami wdrażanymi w rolnictwie na terenie Francji przez działające tam Grupy Operacyjne EPI oraz zapoznanie z francuskim systemem wspierania innowacji w rolnictwie w ramach EIP AGRI. Operacja pozwoliła na nawiązanie międzynarodowych kontaktów oraz na transfer wiedzy nt. innowacyjnych rozwiązań technologicznych w produkcji bydła mięsnego, wdrażania postępu hodowlanego i selekcji genetycznej, uzyskiwania wysokiej jakości mięsa wołowego oraz rozwoju i organizacji rynku zbytu.
Na przełomie września i października 2024 roku, Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie realizował operację „Droga do innowacji- przykład dobrych praktyk grup operacyjnych EIP we Francji oraz nowoczesne rozwiązania w hodowli bydła i pozostałych zwierząt gospodarskich”. Projekt realizowany był w formie wyjazdu studyjnego do Francji a data wyjazdu pokrywała się z odbywającymi się tam targami Sommet de l’Elevage w Clermont Ferrand. Po przyjeździe do Owernii pierwszym punktem było zwiedzanie targów Sommet de l’Elevage (Szczyt hodowlany). W tym roku była to już 33 edycja tego wydarzenia. Całodniowa wizyta na terenie targów pozwoliła wziąć udział grupie w spotkaniach branżowych, konferencjach oraz w zwiedzaniu targów. Targi w tym roku zgromadziły 1750 wystawców w tym 400 wystawców maszyn rolniczych oraz 120 000 odwiedzających z 96 krajów, zostało zaprezentowanych 2000 zwierząt z 70 ras, odbyło się ponad 150 konferencji i spotkań. Ponieważ tegoroczne targi poświęcone były bydłu rasy Salers odbył się championat Francji tej rasy. W kolejnym dniu pobytu odbyły się spotkania z instytutem INRAE oraz Izbą Rolniczą Owernii-Alp-Rodanu. Izby rolnicze dysponują szeroką kadrą doradczą specjalizująca się między innymi w produkcji winiarskiej, budownictwie inwentarskim, dywersyfikacji dochodu rolniczego (sprzedaż w gospodarstwie – badanie możliwości handlowych, aspekty prawne, zagadnienia dotyczące lokalizacji, wyposażenia, marketingu itp.), przetwórstwie rolniczym, produkcji zwierzęcej, ochrony plantacji przed suszą, mrozem czy gradem, agroleśnictwie, nawadnianiu, rolnictwie ekologicznym, ekonomice – szczególnie, poprzez odpowiednie aplikacje, pomocne w obliczaniu kosztów produkcji, przechowalnictwie i wiele innych. Następny punkt programu to wizyta studyjna w gospodarstwie z chowem i hodowlą krów mlecznych oraz przetwórstwem mleka. Główną działalnością gospodarstwa jest produkcja sera wiejskiego Saint-Nectaire AOP produkowanego z pełnego, surowego mleka. Druga aktywność polega na przyjmowaniu gości i sprzedaży produktów rolnych z ofertą obejmującą „talerz degustacyjny sera z Owernii”. W kolejnym dniu oprócz wizyty na wystawie odbyły się dwie wizyty w gospodarstwach. W pierwszej uczestnicy zapoznali się z hodowlą bydła rasy Bazadaise w drugiej poznawali gospodarstwo z owcami rasy Lacaune przeznaczonymi do użytkowania zarówno mlecznego jak i mięsnego. W piątek 4 października odwiedziliśmy gospodarstwa z rasą bydła Salers oraz z różnorodną produkcją zwierzęcą. Obiad podany w lokalnej oberży był przykładem współpracy pomiędzy rolnikami i restauratorami. Rolnicy z tego terenu polecali tą oberżę i sami wraz ze swoimi rodzinami byli jej gośćmi. Natomiast oberża podawał posiłki z produktów z najbliższej okolicy podkreślając ich wyjątkowy i oryginalny smak. To podkreślanie lokalności jest charakterystyczne dla wszystkich francuskich regionów i sprzyja rozwojowi miejscowej przedsiębiorczości. W ostatnim dniu pobytu uczestnicy mieli możliwość odwiedzin rodzinnego gospodarstwa w Loddes specjalizującego się w hodowli rasy Salers oraz krzyżówkach rasy Salers i Charolaise. Wyjazd w ocenie uczestników był bardzo udany i potrzebny. Rolnicy z województwa śląskiego mieli możliwość zapoznania się z aktualnymi trendami w hodowli bydła, mogli zobaczyć nowoczesny sprzęt rolniczy w tym potrzebny w hodowli. Nawiązali kontakty z hodowcami francuskimi, śledzili przebieg aukcji zwierząt hodowlanych, mogli zakupić sprzęt użytkowany przy pracy z bydłem, który jest niedostępny lub trudno dostępny w Polsce.
Chcesz zostać Partnerem KSOW – zarejestruj się na stronie ksow.pl