SIR
  • Home
  • Wiadomości
  • SIR
  • Kontakt
21 października 2020

Relacja operacji – „Produkcja miodu w oparciu o uprawę roślin miododajnych na gruntach o niskiej przydatności rolniczej”.

Relacja operacji – „Produkcja miodu w oparciu o uprawę roślin miododajnych na gruntach o niskiej przydatności rolniczej”.
21 października 2020

„Produkcja miodu w oparciu o uprawę roślin miododajnych na gruntach o niskiej przydatności rolniczej” – relacja operacji.

W dniu 16 października 2020 roku w „ Zajeździe Beskidy” w Żywcu przy ul. Kopernika 52 miała miejsce konferencja pn. „Produkcja miodu w oparciu o uprawę roślin miododajnych na gruntach o niskiej przydatności rolniczej” zorganizowana w ramach Planu Operacyjnego KSOW 2020-2021 w zakresie Sieci na rzecz  innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich. Operacja była współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Konferencja przeznaczona była dla członków kół pszczelarskich oraz grupy pszczelarskiej działającej przy Zespole Szkół Agrotechnicznych i Ogólnokształcących w Żywcu (ZSAiO), rolników, doradców rolniczych, pracowników oświatowych, mieszkańców obszarów wiejskich oraz przedstawicieli organizacji rolniczych. Zaś jej celem było:

  • Upowszechnianie i ułatwienie transferu wiedzy w zakresie innowacyjnych rozwiązań w rolnictwie dotyczących wykorzystania roślin miododajnych do produkcji żywności – miodu  na obszarach wiejskich o niskiej przydatności rolniczej,
  • Wspieranie wymiany wiedzy fachowej oraz dobrych praktyk w zakresie wdrażania innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich,
  • Nawiązanie kontaktów i współpracy w ramach działania „Współpraca” oraz tworzenie i funkcjonowanie Grup operacyjnych EPI pomiędzy rolnikami, podmiotami doradczymi, jednostkami naukowymi, przedsiębiorcami sektora rolno-spożywczego oraz podmiotami zainteresowanymi wdrażaniem innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich.

Konferencję otworzyła Pani Dyrektor Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Oddziału w Bielsku- Białej Pani Agata Dziedzic, zaś w czasie wydarzenia zaproszeni wykładowcy przedstawili prezentacje.

1. Prof. nadzw. Instytut Ogrodnictwa BIP dr hab. Zbigniew Kołtowski „Produkcja miodu w oparciu o uprawę roślin miododajnych na gruntach o niskiej przydatności rolniczej” (z rozbiciem na następujące podtematy):

a) Krótka charakterystyka terenów górskich i podgórskich w aspekcie bazy pożytkowej pszczół.
b) Możliwości zwiększenia zbiorów miodu poprzez uprawę roślin miododajnych na gruntach o niskiej przydatności rolniczej.
c) Wykorzystanie zasobów genowych z Kolekcji Roślin Miododajnych do poprawy pożytków pszczelich.

Pan Profesor w swoim wystąpieniu omówił bazę pożytkową pszczół ze szczegółowym opisem roślinności stanowiącej pożytek pszczeli. Wykładowca odniósł się do aktualnej sytuacji w Polsce w kontekście liczebności gatunków flory miododajnej i struktury użytkowania gruntów w Polsce, a także zaproponował możliwość poprawy pożytków pszczelich poprzez korzystanie z zasobów genowych z Kolekcji Roślin Miododajnych. Wykład Pana Profesora był niezwykle interesujący, zaś prezentacje zawierały piękne fotografie roślin miododajnych.

2. mgr inż. Wacław Nogaś – Prezes Beskidzkiego Stowarzyszenia Rozwoju Obszarów Wiejskich i Kształcenia Ludności „Rozwój pszczelarstwa w powiecie żywieckim”

Pan mgr inż. Wacław Nogaś przedstawił informacje dotyczące wartości produkcji dla całego powiatu żywieckiego w kontekście ilości rodzin pszczelich. Zaprezentował dane statystyczne dotyczące liczby pszczelarzy zrzeszonych w Beskidzkim Związku Pszczelarzy „Bartnik” oraz liczby działających kół pszczelarskich. Wykładowca omówił, w jaki sposób rozwijało się i rozwija pszczelarstwo na terenie powiatu, a także wskazał konieczność opracowania strategii rozwoju pszczelarstwa na kolejne lata.

3. mgr inż. Ryszard Piestrak- Pszczelarz z zawodu i z zamiłowania- „ Miody tradycyjne Ziemi Żywieckiej”

Pan mgr inż. Ryszard Piestrak w swoim wystąpieniu podkreślił ważną rolę miodu w życiu codziennym uznając zdrowotne i smakowe walory miodu. Omówił możliwość wpisania na Listę Tradycyjnych Miodów Ziemi Żywieckiej określając regulamin przyznawania certyfikatu Produktu Tradycyjnego Miody z Ziemi Żywieckiej. Zostały opisane warunki ubiegania się o certyfikat, metody produkcji oraz zaprezentowane etykiety miodów tradycyjnych pochodzących z terenów Ziemi Żywieckiej.

Realizacja konferencji spełniła cele Sieci na Rzecz Innowacji w Rolnictwie:

  1. Ułatwiła tworzenie oraz funkcjonowanie sieci kontaktów pomiędzy rolnikami, podmiotami doradczymi, jednostkami naukowymi oraz pozostałymi podmiotami zainteresowanymi wdrażaniem innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich,
  2. Ułatwiła wymianę wiedzy fachowej oraz dobrych praktyk w zakresie wdrażania innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich w zakresie upraw roślin miododajnych na gruntach o niskiej przydatności rolniczej.

Konferencja stanowiła doskonałą możliwość spotkania się pszczelarzy działających w kołach pszczelarskich oraz osób zainteresowanych tematyką pszczelarską z przedstawicielami nauki. Współpraca z podmiotami zainteresowanymi innowacjami w rolnictwie i połącznie nauki z praktyką to pierwszy krok do stworzenia Grup Operacyjnych EPI i realizowania ich zamierzeń na drodze działania „Współpraca”.

Kategorie

  • Aktualoności
  • Bez kategorii
  • Operacje do realizacji
  • Partnerstwa ds. wody
  • Zrealizowane operacje

Kontakt

Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie

ul. Wyszyńskiego 70/126
42-200 Częstochowa
tel. 34 377 01 00

Kategorie

  • Aktualoności
  • Bez kategorii
  • Operacje do realizacji
  • Partnerstwa ds. wody
  • Zrealizowane operacje
2024 / Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie

Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
w Częstochowie

ul. Wyszyńskiego 70/126
42-200 Częstochowa
tel. 34 377 01 00

e-mail: sodr@odr.net.pl

Kategorie

  • Aktualoności
  • Bez kategorii
  • Operacje do realizacji
  • Partnerstwa ds. wody
  • Zrealizowane operacje

Meta

  • Zaloguj się