ŚODR w Częstochowie 

Zadzwoń do nas: +(48) 34 377 01 01 

 Email: sodr@odr.net.pl

|

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w obszary wiejskie”
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej

„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
– Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

W dniu 11.09.2019 o godz. 9:30  w Śląskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Częstochowie, ul. Wyszyńskiego 70/126  odbędzie się  konferencja pn. ”Innowacyjne zastosowanie roślin strączkowych z upraw ekologicznych do wypieków” w ramach planu operacyjnego KSOW na lata 2018-2019 w zakresie sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR).
Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów  Wiejskich na lata 2014-2020.
Celem operacji jest wspieranie innowacyjnych rozwiązań w zakresie zastosowania ekologicznych roślin strączkowych do wypieków poprzez upowszechnianie wiedzy na temat pozytywnych czynników oraz korzyści wynikających z uprawy tych roślin, ich składników prozdrowotnych oraz zalet zastosowania roślin strączkowych do wypieków.


Program Konferencji:


9:30-10:00 - Rejestracja uczestników
10:00 – 10:15 – Otwarcie konferencji, powitanie uczestników i przedstawienie programu konferencji – Dyrektor ŚODR w Częstochowie
10:15 - 11:00 – Rośliny strączkowe w Polsce – stan aktualny i perspektywy uprawy
prof. dr hab. Janusz Podleśny IUNG Puławy
11:00 – 11:45 – Znaczenie gospodarcze i perspektywy uprawy soi w Polsce
dr hab. Mariola Staniak IUNG Puławy
11:45 – 12:00 – Przerwa kawowa
12:00 -12:45 – Wartości prozdrowotne roślin strączkowych
 dr  inż. Małgorzata Kulczak IBPRS Warszawa
12:45 -13:30 – Zastosowanie roślin bobowatych w produkcji pieczywa
mgr inż. Elżbieta Słowik IBPRS Warszawa
13:30 – 14:15 – Mąki z roślin bobowatych jako zamienniki jaj w wyrobach ciastkarskich
mgr inż. Elżbieta Słowik IBPRS Warszawa
14:15 – 14:30 – Dyskusja i podsumowanie konferencji
14:30 -15:30 – Obiad


Serdecznie zapraszamy rolników , mieszkańców obszarów wiejskich, piekarzy, cukierników, doradców rolniczych.
Zainteresowane osoby udziałem w konferencji prosimy o dostarczenie wypełnionego zgłoszenia do Działu Rolnictwa Ekologicznego i Ochrony Środowiska ( pokój nr 8) ul. Wyszyńskiego 70/126 do dnia 02.09.2019r. lub przesłanie skanu zgłoszenia na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..

Formularz zgłoszeniowy